Ghim-chee, Kimchi, neboli kimči neboli 김치.

30. března 2015 v 11:39 | Sába |  Bezmasé yummy


Jelikož se na něj chystám už dlouho, přítel o něm furt básní .-), doslova .-) a taky protože jsem se u jednoho článku po něm málem uslintala - konečně jsem se do Kimchi pustila. A co to vlastně je ?
Je to Korejské národní jídlo, kvašená zelenina, která se umístila jako páté nejzdravější jídlo na světě v žebříčku amerického magazínu Health.


A jak na to .-). Vezmem si větší činské zelí (pekingské), nakrájíme na malé kousky 3x3 cm. Tvrdé části odkrojíme a vyhodíme. Nakrájené zelí propláchneme ve vodě a dáváme do lavoru část zelí, lžíci soli, vše opakujeme, dokud tam máme celé zelí. Vše podlejeme vodou a pokud neni potopené. Zatížíme druhou nádobou a necháme minimálně 5h odstát. Pak zelí vylejeme do dřezu a proplácheneme ho čistou vodou, vymačkáme a dáme do misky.


Do druhé misky si nakrájíme na tenké kousky jednu bílou střední ředkev, jeden pórek (bílou část), jedno jablko, nebo hrušku (hruška nám přijde lepší), tři jarní cibulky. Do třetí misky si nastrouháme cca 15 stroužků česneku a kousek zázvoru. Poměr dáváme podle toho, co nám více chutná .-) A do čtvrté misky si připravíme zahuštěnou směs. Vezmem hrnek vody a 2 lžíce rýžové mouky (může být i solamyl). Vše promícháme a ohřejeme v rendlíku dokud vše nezhoustne.
Do vychladlé pasty přidáme zázvor s česnekem, 30g pytlík mletého chilli, lžíci hnědého cukru, lžíci ústřicové omáčky a lžičku soli. Vše důkladně promícháme a spojíme s hruškou, pórkem, cibulkou a ředkví.


Pak už jen plníme nádobu nejdřív vymačkaným zelím, pak směsí, dokud nám nic nezůstane, končíme vždy čínským zelím.


Kimchi stlačíme co nejvíc do nádoby, dobře zavřeme, zatížíme knížkama a 3 dny necháme v pokojové teplotě. Čtvrtý den ho dáme do špajzu a pátý den do lednice .-) A kvašené kimchi je na světě .-)


Můžete ho podávat různě k jídlu nebo ho jíst samotné. Dělá se z něho dokonce i polévka, tu jsem zatím nezkoušela. Všude se píše, jak zapáchá, ale popravdě voní česnekem a zázvorem. Někomu to jako zápach může přijít .-) Na romadůr to podle mě nemá .-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama