Kančí kýta dušená na červeném víně, karlovarský knedlík.-)

19. dubna 2015 v 8:56 | Sába |  Masové yummy

Kančí kýtu očistíme a naložíme do mořidla min na dva dny před pečením, ale ještě předtím ho prošpikujeme špekem.
Mořidlo: jeden díl octa, dva díly vody, sůl, bobkový list, nové koření, jalovec a kořenová zelenina.( zeleninu pak použijem do omáčky ) Maso dáme do mořidla, aby bylo potopené celé .-)


Na sádle a pár kostičkách špeku si osmahneme na hrubo nakrájené dvě cibule. Na té necháme zatáhnout maso, po chvilce ho vyndáme a dáme ho stranou.K cibulce dál přidáváme na kostičky nakrájenou hrst mrkve, hrst petržele, hrst celeru, špetku soli a trošku cukru, až se vše zbarví do lehce hněda, přidáme lžíci rajského protlaku, dvě lžíce povidel, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky jalovce a cca 2dcl červeného vína ( merlot 2011 Tarapaca ). Necháme vše provařit a přidáme maso a vodu. Tak, aby se maso dusilo. Sem tam vše promícháme, popřipadě dolejem troškou vody.
Po cca dvou hodinách dušení maso vyndáme a dáme ho stranou. Směs přepasírujeme přes sítko a omáčku dáme prohřát do kastrólu. Nakonec jí můžeme dochutit cukrem, solí, nebo povidlama. Někdo jí i zahušťuje jíškou, u mě nebylo třeba.



Karlovarský knedlík .-)
Deset den starých rohlíku očistěte od máku a nakrájejte je na kostičky o straně přibližně 1 centimetr. Rohlíky přesypte do velké mísy, přidejte k nim sůl, špetku muškátového oříšku, 250 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, také 3 žloutky a nasekanou hladkolistou petrželku (nebojte se toho množství, jen ať je knedlík pěkně barevný!), z bílků vyšlehaný sníh a rukama vypracujte hmotu, která alespoň trochu drží při sobě.
Pracovní plochu pokryjte potravinovou fólií. Polovinu rohlíkového základu položte doprostřed a vytvarujte podélnou šišku. Tu poté zabalte do připravené fólie, strany pořádně zafixujte a celý knedlík ještě jednou pro jistotu obalte ve fólii. Stejně postupujte i v případě druhé poloviny těsta.
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a oba knedlíky ve fólii v ní 20 minut vařte. Když je hotovo, položte knedlíky na prkénko a propíchejte je vidlicí, aby unikla pára. Poté už jen potravinovou fólii zcela odstraňte, knedlíky nakrájejte .-)

Pak už konečně servírujeme masíčko přelité omáčkou s výborným knedlíkem .-)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karla Karla | Web | 30. března 2016 v 13:14 | Reagovat

V poslední době jsem si strašně oblíbila karlovarské knedlíky a manžel je má navíce také rád. Zítra tedy zkuším s kančí kýtou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama