Bezová limča .-)

4. června 2015 v 11:33 | Sába |  Sladké yummy

Přísloví praví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni" nebo "Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou".
Alelůůja už nám kvete .-)


Každý rok se jde natrhat aspoň košík květů a doma je na novinách sušíme. V zimě si pak vaříme z něho čaj s medem a je to dobrota .-). Předloni jsem zkoušela i sirup, nebyl špatný, ale jako od babičky nebyl :-/


No a letost jsem se vrhla na Bezovou limču .-)

Vzala jsem 5l slenici, natočila do ní vodu, tu pak přelila do hrnce, přidala jsem k ní půl kg cukru, půl lžičky kyseliny citronové, když se voda začla vařit, vypla jsem sporák a čekala, až vychladne.
Pak jsem si sklenici vypláchla horkou vodou, vložila do ní cca 20 (jemně ) oklepaných květenství bezu, jeden nakrájený citrón a vše přelila vystydlou vodou.


Pak už sklenici jen přikryjeme plátýnkem s gumičkou a denně párkrát promícháme vařečkou .-) Po 4 - 5 dnech plníme do skleněných flašek a vychlazenou s chutí bumbáme .-)


A pokud chcete experimentovat, vyzkoušejte kosmatici - obalené kvítky v trojobalu .-). Mě to moc nenadchlo, ale určitě to někomu chutná .-), jinak se prej dá obalovat i akát, ale to jsem zatím nezkoušela .-)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama