TABULKA potravin dle sezóny

17. února 2016 v 12:16 | Sába |  Yummy MIX

Jde to na nás ze všech stran: jezte tohle, tohle nejeste, stravujte se pouze sezónně, jezte pouze potraviny vypěstované v našem pásmu. Nejezte moc masa, pijte moc vody, ale ne příliš. Jak na to koukám, asi by se z toho jeden zbláznil. Přijde mi to jako s dietama. Od dělené stravy až po krevní skupiny, pokud člověk nebude jíst pestře, rozumně a hlavně nezmění zlozvyky v životním stylu, tak se nezmění nic, maximálně na chvilku zhubne a zase se to vrátí, ale o tom jsem psát nechtěla. Ráda bych tu rozvinula téma sezónní potravina a snažila jsme se po celém internetu najít aspoň na každý měsíc v roce, co by se mělo podle sezóny konzumovat a věřte, že nic takového prostě není.



foto - www.cuketka.cz - info http://www.spektrumzdravi.cz/sezonni-kalendar


Jeden pokus o realizaci jsem zaznamenala u pana Cuketky, ale taky to nebylo ono. A i proto bych byla ráda, aby se v tom už každý trochu vyznal a vytvořila tabulku se sezónníma potravinama v ČR. Budu moc ráda, když mi s tím pomůžete a napíšete mi název potraviny a k ní měsíc, až bude dost surovin, budu se snažit to dát dohromady. Je jasné, že dneska by jsme i Marušku mohli vyhnat do Kaufu na jahody, ale o to jde, že už zapomínáme, co se má kdy jíst .-). Předem díky za pomoc .-)

- pro představu -

LEDEN - celer, čočka, kapusta, pórek, petržel, řepa, kapusta růžičková, čočka červená, mrkev polníček, vepřové maso
ÚNOR - vepřové vnitřnosti, čekanka, zázvor, celerová nať
BŘEZEN - jehněčí maso, jarní cibulka, pažitka, ředkvičky, slaát dubeče,
DUBEN - kopřiva, špenát, petržel hladkolistá, rebarbora
KVĚTEN - kedlubna, chřest, pampeliška, pstruh, lipový květ, brambory nové
ČERVEN - fozolky zelené, jahody, hrášek, třešně, karotka, zelí, kopr, bez černý květ, květák
ČERVENEC - angrešt, bazalka, borůvky, meruňky, rybíz, cibule, rajčata, višně
SRPEN - broskve, brusinky, řapíkaty celer, bedla, fenykl, houby, meloun, lilek, jablka, ostružiny, ryngle, okurky nakladačky, úhoř, cibulečervená, švestky
ZÁŘÍ - blumy, hrušky, mangold, paprika, ořechy lískové, hrušky, bezinky,
ŘÍJEN - bažant, brokolice, dančí maso, kap, kančímaso, dýně, ořechy vlašské
LISTOPAD - husa, petržel kořenová, šípky, trnky, pastinák, celer
PROSINEC - cibule bílá, mrkev, ředkev červená, zelí, kapr, zázvor



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama