ALMAS PITE - jablečný maďarský koláč

13. května 2016 v 11:42 | Sába

Tak po tomhle koláči jsem se jako malá mohla utlouct.
Maďarská babička ze Slovenska ho pekla často a vždy byl výborný .-).Receptů jsem na něj našla víc i nějaké už pomalu překládala z maďarštiny, no nakonec dopadnul takto a neměl chybu.




Snad vás od koláče neodradí trocha práce s jablíčkama: cca dvě kg oloupat, nastrouhat, zakápnout citrónovu šťávou, vymačkat z jablek šťávu, vypít ji a jablíčka promíchat s vanilkovým cukrem, lžičkou skořice a lžící hnědého cukru.
Pokud by někdo chtěl, může přidat rozinky a ořechy, ale nám chutná takto jednoduchý .-).


Jablíčka si dejte na stranu a vrhněte se na těsto. Do misky si nasypte 750g polohrubé mouky, 200g hnědého cukru, 250g másla na kostičky, dvě celá vajíčka plus dva žloutky, jeden vanilkový cukr, jeden prášek do pečiva a špetičku soli.
Vypracujeme těsto, pokud se nechce spojit, přidáme cca dcl mléka opatrně .-).
Hotové těsto můžete dát do lednice, aby se vám s ním lepe pracovalo nebo ho rovnou rozdělte na dvě půlky a obě rozválejte na co největší plát pekáče, těsto vložte do pekáče a doupravte ho k obrazu svému .-), na něj nasypte rovnoměrně všechna nastrouhaná jablka a na ně dejte další půlku rozváleného těsta. Nakonec ho propíchejte vidličkou a pečte ve vyhřáté troubě na stopadě cca hodinku, dokud nezezlátne.


Almas pite, v překladu jablečný koláč, si zamilujete .-)
Vyzkoušejte ho a napište nám, jak Vám chutnal..

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama