Oblíbené POTRAVINOVÉ NEŘESTI v Čechách

23. ledna 2018 v 12:31 | Sába |  Yummy MIX

Námět na tenhle článek mě napadl při sledování různých diskuzí, komentářů a podobně na internetu. Neustále narážím na případy, kdy lidé buď upravují tepelně potraviny, které se ani upravovat nemají, dochucují polotovary, vaří několik jídel dokola i přesto, že dnešní sortiment surovin je opravdu pestrý, špatně skladují jídlo, vyhazují přebytečné množství jídla a ulehčují si vše kupovaným hotovým jídlem. Proto chci poukázat na pár věcí a napsat i pár nápadů, jak to změnit. Pokud se najde aspoň jeden člověk, který z toho něco bude mít, považuju to za úspěch .-).


SŮL

Sůl máme zřejmě ve velké oblibě, o tom, jak se vyskytuje ve většině polotovarů nadměrně, jen aby vám to chutnalo a nemuselo se dochucovat drahým kořením, vám psát nebudu, chci jen poukázat, že není jen klasická sůl za 5,-kč, co najdete v každém obchodě. Jsou i zdravé soli, od černé přes růžovou, až po himalájskou. Kupte si aspoň jednu, a pokud vám přijde drahá, není problém jí použít jen do některých jídel. Nemusíte jí přece sypat do vody na těstoviny .-).



TAVENÝ SÝR

Taveňák - tak oblíbený v Čechách - mažeme si ho na pečivo odmala, přestože se všude píše, jak je nezdravý. Já na něm taky vyrůstala, ještě jsem tu, ale necpala jsem se jen taveňákem, že ano. Pokud ho používáte do pomazánek, do omáček a nebo někdo i do polévek, tak už to moc fajn není. Co třeba na sýrové omáčky udělat bešamel? Dochuťte ho sýrem, co máte rádi, od goudy po parmazán. Uvidíte, že to bude lepší .-)


KEČUP

Kečupu se v Čechách prolejou hektolitry k hranolkám, k masům, někdo ho šupne i do pomazánek, nebo jak se říká pro barvu, to je blbost, samozřejmě, do jídla se nic nedává pro barvu, jen pro chuť. Kvanta lidí kečup používá do omáček, do polévek. Tahle potravina je už hotová ke konzumaci, nepoužívá se pro tepelné zpracování, navíc obsahuje ocet, který když neprovaříte, tak je cítit v celém jídle. Radši použijte rajčatovou šťávu a vše dochuťte. Pokud vám přijde málo sladká, dejte si tam třtinový cukr a pro ty, co mají chuť a čas, udělejte si domácí kečup, není to žádná věda a budete vědět, co v něm je, žádný modifikovaný škrob atd .-)




BUJÓN V KOSTCE

Je pravda, že trh se předhání v tom, který je lepší a zdravější, jenže pokud je plný soli a svinstva, tak ... žádný. Nikdo vám neprodá v kostce za pár korun vývar ani demiglas. Takže pokud není čas a chuť, tak radši podlévejte vodou a více dochucujte kořením a surovinama, jde to. Jinak není problém si vývar zamrazit, nebo když bude někdo hodně chtít, udělat si domácí v kostce .-)


KOŘENÍCÍ SMĚSI

Naší republice vládne grilovací koření - nejlépe ho dát na vše. Jedna z nejvíce kupovaných obsahuje tohle: Jedlá sůl 65 %, paprika sladká mletá, cukr, pepř černý mletý, kmín drcený, šalvěj mletá. Tak za prvé, vše z toho určitě najdete doma a zamícháte si to sami a za druhé si kupujete hromady levné soli a solíte dvakrát. Co si tak radši koupit hmoždíř, pár kořenek navíc a popusit uzdu fantazii?! A pokud už po nějaké té směsi sáhnete, koukejte na obsah soli, prosím .-).


SKLADOVÁNÍ

Když jsem byla malá, měli jsme plnou lednici konzerv, cibule, česneku, brambor a ovoce. Tak tohle fakt do lednice nepatří. O pečivu v sáčkách, koření v průhledných sklenicích a podobně vám psát nemusím, že ne. Pokud vas zajímá proč, vygooglete si to .-).


TEKUTÉ KOŘENÍ

Pan Maggi by měl z Čechů radost. Lejeme ho všude ve velkém nebo aspoň mně to tak připadá, nedávno ještě nebyla restaurace, kde by se neválelo na stole. V jídelnách ho možná najdeme dodnes a je i pár jedinců, co si ho lejou do všeho bez předchozího ochutnání pokrmu. Tuhle mňaminu si fakt můžete odpustit, je to jen návyk. Radši si v létě natrhejte nebo kupte libeček, usušte ho a šup s ním do polévek .-).


MOUKA

Svíčkovou, knedlík, rohlík a podobně bez ní neuděláte, ale uděláte tato jídla i z jiných zdravjejších mouk. Dodneška se v nich pořádně nevyznám a je jich mraky, ale informací o tom, kterou jak použít, je také hodně. Nedávno jsem měla bramborový knedlík z pohankové mouky a byl fakt supr, většinu polévek u nás zahušťuju vločkama, no a kdo chce experimentovat, může vyzkoušet rýžovou, špaldovou, žitnou, pohankovou,kaštanovou.. Je jich fakt dost, tak proč jen hladkou, polohladkou a hrubou, žijem jen jednou ne .-)


CUKR

Z výživového hlediska něco podobného jako sůl. Všude a hodně a nejlépe glukozo fruktozový. Je skoro ve všem, od limonád až po jogurty. Sladit můžete i jinak - třeba třtinovým cukrem, kokosovým cukrem, medem, stevií, sirupama (javorovým, arganovým), často se u nás dříve sladilo sušenýma hruškama. Opět, žijeme jen jednou .-)


NÁPOJE

Hodně lidí si kupuje nápoje kvůli velké reklamní masáži, od Coca coly až po Gambrinus.Věřte, je hromada jiných dobrých a zdravějších pití. Jsme dost konzervativní, vím to, ale neměli bychom. Většina nápojů už není, co bývala, koukejte se na obsah a vyhledávejte menší rodinné produkty, uděláte něco pro sebe, svojí chuť i pro společnost .-)


NEMÁME SE RÁDI

O nějaké sebelásce a podobně vám tu nebudu psát, ale je fakt, že pokud bychom se měli více rádi, a tohle není opravdu ani o čase ani o penězích, některé věci bychom prostě do tý pusy nedali. Tak na to myslete, až budete jíst, třeba vám nakonec příjde lahodnější okurka z trhu než sáček mastných brambůrků .-)


PESTROST

Často vídám někoho se ptát: "co dneska vaříte k obědu", "nevím co vařit", a podobně. Stejně tak, jak je důležité, CO člověk jí, tak je důležité i JAK ČASTO. Když budete milovat omáčky, asi neni dobré je mít každý druhý den a vzhledem k tomu, jaké jsou dneska možnosti jak při nákupu, tak i v informovanosti, není problém si něco najít. Zkoušejte nové suroviny a recepty a když budete využivat sezónní potraviny. máte vyhráno. Protože rajče v zimě nikdy nebude tak dobré jako v létě a z cherry rajčátek rajskou neděláme .-).

PS. Tímto článkem jsem chtěla poukázat na pár myšlenek, o kterých si často přemýšlím. Určitě se najde milión argumentů proti, milión názorů, ale tak víte co, jsou to vaše těla. Nejsem food guru ani Einstein, takže klidně pište, budu ráda i za rady i za komentáře od vás. Vše v článku je jen pro info, vemte si z toho každý, co chcete.
Hlavně ať vám chutná, máte radost a jste šťastní.

Pro inspiraci pár odkazů:
http://www.zdravakuchyn.cz/
http://www.blogerky.cz/jidlo
http://sezonka.cz/
https://www.biosfera.cz/kategorie/koreni
https://www.svet-zdravi.cz/recepty
....




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Scotthot Scotthot | E-mail | 5. května 2018 v 17:54 | Reagovat

*
*
Pictures, images and Video  3 -5  -7 -9 -12 _15 years P0rno
*
Download here: Link1: http://minurl.ru/64o7N
Download here: Link2: https://rocld.com/n8g76
*
*
*
*--

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama