Žlutá sriracha - pikantní, kvašená omáčka

9. září 2018 v 11:30 | Sába |  Lahůdkové yummy

Celé léto bereme od jedné paní přebytky ze zahrádky/bedýnku, každý druhý týden se těším, co mě v ní čeká za překvapení, od bylinek přes ovoce, až po zeleninu, a pak vymýšlím, co z těch dobrot dobrého uvařím. No a minule se nám tam povedlo najít větší papírový pytlík cayennů, což byla pro nás velká radost. Jednak letos poprvé pěstujeme chilli, no a přítel musí mít skoro vše pálivé nebo aspoň nějakou tu papričku přikusovat. A jelikož jich bylo dost a rádi kvasíme zelču, tak mě hned napadla sriracha. Zkoukla jsem hodně receptů, jak na to, a jediný problém byl, že jsem ji chtěla žlutou, ale žlutých cayennů tolik nebylo, tak mě napadlo ji "říznout" žlutýma klasickýma paprikama.



Na spešl prkýnku na chilli papričky jsem si nakrájela tři větší žluté papriky na kostičky, cca 30ks cayennů na plátky (šťopky jsem vyhodila, semínka nechala), tři stroužky česneku, přidala lžíci třtinového cukru a lžičku soli. Vše jsem naházela do velké čisté sklenice a rozmixovala tyčovým mixérem. Nakonec jsem místo víčka dala potravinářskou fólii, prodírkovala jsem ji, aby směs dýchala, a každý den jsem ji promíchala. Po šesti dnech jsem směs zase rozmixovala, přecedila přes sítko, povařila 5 minut, dochutila ještě špetkou soli a plnila do lahviček.



Jelikož nejsem přiznivcem příliš pálivého, tak byl trochu problém Srirachu dochutit, ale nakonec se povedlo. Ještě jsem uvažovala k papričkám přidat druh maraba orange, ale moc se jich neurodilo, tak jsem zvolila méně pálivou verzi. Příští sezónu se těším na červenou .-)



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama